Ben jij al burgerhulpverlener? Word ook een mensenredder!

 In Valthermond richtten in 2016 een aantal burgerhulpverleners de stichting Hartveilig Valthermond op met het doel het hele dorp tot de “hartveiligste” plek van Nederland te maken. Een jaar later had Valthermond al 8 AED’s en waren er 120 burgerhulpverleners opgeleid. Dit heeft zich als een olievlek uitgebreid over de gemeente Borger-Odoorn. Inmiddels is de Stichting Hartveilig Borger-Odoorn opgericht met als gevolg dat er in Borger-Odoorn 811 (24-04-2022, red.)  actieve burgerhulpverleners zijn, 3,2 % van alle inwoners. Ons doel is 5% ! En er zijn in onze gemeente nu 60 AED’s aangemeld. Een prachtig resultaat, want hierdoor is er snel een AED bij de hand als iemand wordt getroffen door een hartstilstand. En daar red je levens mee!

Een overlevende, en drie burgerhulpverleners vertellen waarom het zo belangrijk is om in actie te komen!

 Iwan: “begon aan mijn warming-up, en ineens ging het mis…”

Iwan, getrouwd en vader van vier jonge kinderen, kan daar over meepraten. Buiten sporten mocht net weer na de versoepeling van de coronamaatregelen. Iwan begon aan zijn warming-up, en ineens ging het mis… Hij kreeg een hartstilstand. Gelukkig startte zijn sportcoach meteen de reanimatie.

Iwan werd 37 minuten lang succesvol gereanimeerd. Al kan hij zich er zelf niets van herinneren, hij is zich er wel heel bewust van welke impact dit op zijn partner en familie heeft gehad. Iwan, nog steeds herstellende, vindt het niet prettig om steeds terug te kijken. Iwan kijkt liever vooruit. Maar hij vindt het wel belangrijk om zijn verhaal te doen: “Maar drie op de tien mensen overleven een hartstilstand. Ik heb geluk gehad dat de reanimatie snel werd gestart. Je staat er heel anders door in het leven. Het is echt ontzettend belangrijk dat zoveel mogelijk mensen leren reanimeren!”

Monique: “Je handelt in een reflex en weet wat je moet doen”

Monique is burgerhulpverlener en woont in Valthermond. Zij weet dat het soms lang kan duren voordat er een ambulance in Valthermond kan zijn. Monique: “Als burgerhulpverlener kun je dan meteen gaan helpen als dat nodig is. En het is ook fijn te weten dat als jou iets overkomt, dat er dan altijd iemand in de buurt is die kan helpen.”

 “De eerste die ik ging reanimeren was een oude buurman. Ik kwam als eerste. Dan gaat je hart wel tekeer. Maar je doet wat je in de trainingen hebt geleerd. Je handelt in een reflex en weet wat je moet doen. Een reanimatie doe je nooit alleen. Ook al ben je als eerste ter plekke, je weet dat de nooddiensten onderweg zijn. Het geluid van de sirenes is dan wel een opluchting. We doen het echt samen!”

Marijke: “Voldoende en goede spreiding van AED’s is van groot belang!”

Marijke is burgerhulpverlener en onderhoudt een AED in Buinerveen. Ze was via haar werk al EHBO’er: “Er zijn heel veel mensen BHV’er op het werk, maar ze weten vaak niet dat je je daarnaast ook kunt aanmelden voor de app “HartslagNu”, om in je eigen buurt opgeroepen te worden. Meld je dus aan als burgerhulpverlener!” Marijke benadrukt: “Je moet je als burgerhulpverlener nooit schuldig voelen als de persoon die je hebt gereanimeerd, toch overlijdt, je doet wat je kunt, je hebt je best gedaan. Het lichaam wil dan niet meer. 70% van de reanimaties zijn helaas niet succesvol, maar als je drie van de tien mensen kunt redden, zijn het er wel weer drie!”

Toen Plaatselijk Belang de eerste AED aan het dorp schonk en er een reanimatiecursus werd opgezet, was Marijke er bij: “Ik vond het belangrijk om ook in mijn eigen dorp de cursus te doen, omdat ik dan de burgerhulpverleners in het dorp ook zou leren kennen. Als beheerder van de AED kwam Marijke in contact met Hartveilig Borger-Odoorn: “Toen de spreiding van AED’s niet voldoende bleek in het gebied, zijn we gaan kijken of de AED’s ook naar buiten geplaatst konden worden, voor meer zichtbaarheid. Ik heb toen aan Avitec gevraagd of daar ook een AED mocht komen. Avitec heeft nu zelf een AED aangeschaft en zorgt ook zelf voor het onderhoud. Echt geweldig!”

Sandra: “Bij elke oproep staan ze er toch weer!”

Sandra is voorzitter van Hartveilig Borger-Odoorn en ze is trots op alle burgerhulpverleners: “Bij elke oproep staan ze er toch weer!”. Daarnaast is ze ook direct betrokken bij de opleiding van inwoners op tot burgerhulpverlener. Onder andere voor een zes minuten training: “Dan krijg je na het theoretische gedeelte ook training ‘in de praktijk’. “Je start met twaalf mensen en praat over een thema: regels in het verkeer, rustig blijven, waar zet je je auto neer, waar laat je je familie, weghalen of erbij laten”.

“De deelnemers krijgen een briefje met de vraag ‘ga naar dit adres, om iemand te reanimeren’. De training is opgezet om meerdere scenario’s uit te proberen en te evalueren op hetzelfde moment. Je bootst een reanimatie na op een pop. De vraag die dan centraal staat is: hoe vervul je de verschillende rollen als burgerhulpverlener?”

Een burgerhulpverlener reanimeert niet alleen;

Als er al iemand met reanimatie is begonnen, kun je ook andere rollen vervullen. Bijvoorbeeld het licht buiten aan doen, auto’s slim parkeren, aandacht hebben voor aanwezige familieleden of zorgen dat de hond uit de buurt wordt gehouden. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het reanimeren zelf. Het is een stukje Naoberschap, je moet het met elkaar doen!

Februari, maand van de reanimatie

Wilt u ook deel uitmaken van deze groep mensenredders of ‘naoberhelpers’? Dan kunt u zich alvast aanmelden voor een reanimatiecursus bij Hartveilig Borger-Odoorn. In februari starten er weer cursussen op allerlei plekken in de gemeente.

Heeft u zelf al een groepje gevormd en wilt u binnenkort een reanimatiecursus doen? Dan kunt u zich nu al hier aanmelden bij Stichting Hartveilig Borger-Odoorn of via de knop hierboven of via info@hartveiligbo.nl. Lees meer op: www.facebook.com/hartveiligbo.

 Samen zorgen we voor een hartveilig Drenthe!